Kategorin hardtopbåt eller HT-båt är precis som daycruisern en försvenskning av en term som inte används på riktigt samma sätt på originalspråket. Namnet på båttypen är ändå beskrivande, eftersom det innebär att båten har en "hard top" – ett litet däck längst fram och en överbyggnad med tak som täcker ungefär halva båten.

I praktiken är hardtopbåten alltid en mindre båt och kan i princip motsvara en klassisk öppen båt med utombordsmotor, med den viktiga skillnaden att den är överbyggd. Ofta har den också övernattningsmöjligheter, vilket gjort HT-båten till en vanlig förstabåt för den som vill ta sig ut på sjön utan att behöva tömma sparkontot eller ta stora lån.

Bowrider

Vissa Hardtop-båtar brukar också kallas Bowriders. Dessa HT-båtar är öppna, men har en bog över dess främre del. De är utmärkta båtar för bl a vattensport, såsom vattenskidor.

En bra utflyktsbåt

Att ge sig ut på någon längre semester i en hardtopbåt är ingen bekväm upplevelse, men det är heller inte syftet. Däremot är du naturligtvis betydligt bättre skyddad mot väder och vind än i en öppen båt och för en eller två personer går det utmärkt att övernatta någon enstaka natt i båten.

Storleksmässigt är hardtopbåtar oftast något större än en öppen båt, men bara marginellt. Medan de största öppna plastbåtarna brukar vara ca 4,5-5 meter långa kan en hardtopbåt vara något längre, upp till som mest dryga sex meter.

De flesta lite större hardtopbåtar har två sovplatser längs fram under det korta däcket som kan utökas till en skapligt stor dubbelsäng med hjälp av en iläggsskiva. Man bör inte räkna med någon större komfort, men det är definitivt ett mer bekvämt sätt att övernatta än att sova i tält.

Med ett kapell till båten behöver du inte bekymra dig om eventuella regnskurar, utan kan ofta använda utrymmet bakom förarplatsen som bland annat matplats oavsett väderlek. Stora hardtopbåtar kan också vara utrustade med spis och kyl, eller ha sådana faciliteter som tillval.

Hardtopbåt Axopar 24 HT med Mercury

Att tänka på vid köp

Hardtopbåten är en populär båttyp som funnits med ett bra tag och utvecklats genom åren. Det finns med andra ord en stor marknad för både nya och begagnade HT-båtar. Prismässigt är spannet stort på både nytt och begagnat.

Nya båtar börjar naturligtvis i en högre prisklass. Räkna med priser från ca 150 000 kr till över 300 000 kr exklusive motor. Eftersom hardtopbåtar har kapacitet för stora utombordsmotorer på minst 40 hk tillkommer någonstans mellan 50 000 kr och 150 000 kr för en ny motor. För att få ut så mycket som möjligt av sin hardtopbåt bör man hålla sig inom tillverkarens rekommendationer – allra helst den övre delen.

På begagnatmarknaden kan du utan problem hitta betydligt billigare hardtopbåtar än så. Även om man alltid i viss mån får vad man betalar för går det definitivt att göra fynd och få mycket för pengarna genom att köpa begagnat. Då får du som regel motorn på köpet och ibland även en trailer, vilket är en relativt stor utgiftspost som många glömmer bort i samband med båtköpet.

Det största problemet med att köpa begagnat är att du får en motor som ofta är lika gammal som båten. Utombordsmotorn är ofta den största och i många fall enda orsaken till problem med en lite äldre båt, så det är viktigt att veta att den är välvårdad och regelbundet servad. Ett bra tips är därför att be säljaren om kvitton från tidigare servicetillfällen, eller ta hjälp av någon motorkunnig för att besikta motorn.

Båtförsäkring

En båtförsäkring som ger ett heltäckande skydd för din båt!

Räkna här