Ordet jolle kan betyda ett par olika saker. Många associerar ordet med en liten plast- eller gummibåt upphängd i, eller på släp efter, en större båt. En sådan jolle kan se ut i stort sett hur som helst och används för landstigning eller vattenlek. Den andra sortens jolle är en liten segelbåt som fungerat som en inkörsport till segling och båtliv för många barn och ungdomar.

Optimistjolle

Den i särklass vanligaste modellen för aspirerande seglare är Optimistjollen. Båten är bara 2,3 meter lång, behändig och lättmanövrerad att det går att börja med optimisten redan i lågstadieåldern. Dessutom är den både billig och väldigt lättillgänglig eftersom det finns tusentals Optimistjollar enbart i Sverige.

Självklart går det också att tävla med sin optimistjolle, men då finns det en övre åldersgräns på 15 år. Junior-SM i Optimist är med andra ord ett SM. Den enda nackdelen är egentligen att man växer ur den relativt snabbt, men det finns många alternativ för den som vill fortsätta segla jolle.

Laser

För större ungdomar och vuxna finns bland annat Laserjollen, som är avsevärt större men också betydligt mer svårmanövrerad än den på alla sätt enkla Optimistjollen. Med sina 4,23 meter är den nästan dubbelt så lång som optimisten. Segelytan är mer än dubbelt så stor på drygt 7 kvm, vilket snabbt blir en utmaning i lite hårdare vind.

En fördel med Laser för kappsegling är att den är byggd enligt exakta specifikationer, som inte får avvika det minsta om den ska få kallas Laser. Däremot finns den i tre olika varianter där segelytan är anpassad efter seglarens vikt.

2-Kronan

Som segeljolle för familjen eller nybörjaren är 2-kronan ett populärt alternativ. Här ligger inte fokus främst på kappsegling utan på manövrerbarhet och säkerhet. Det finns också gott om plats i sittbrunnen så att flera kan delta. Maxlasten är hela 250 kg, men så väger själva jollen också 160 kg. Båten är dubbelbottnad och begåvad med en sandwichkonstruktion som gör den osänkbar även om den vattenfylls.

E-jolle

En annan populär enmansjolle är Europajollen, eller E-jollen. Båttypen hade en egen OS-klass för damer fram till 2004, men förlorade statusen till Laser radial. Anledningen att den bara var OS-sport för damer är att den är bättre anpassad för seglare med en lägre vikt.

Jämfört med Laser finns det inte lika strikta klassregler. Därför tillverkas masterna av olika material – exempelvis kolfiber – och kan se annorlunda ut. Mastens egenskaper anpassas i mångt och mycket efter seglarens.

OK-jollen

OK-jollen är inte fullt lika vanlig, men ändå en populär båttyp i många delar av landet. Eftersom segelytan är nästan 9 kvm är OK-jollen i förhållande till båtens längd på exakt 4 meter en jämförelsevis svårseglad jolle. Jollen har funnits med sedan 50-talet, då den skapades som en övergångsklass på väg mot den större Finnjollen.

Köpa jolle

Utöver de jollar vi nämnt finns det mängder av ytterligare varianter.

Det viktigaste för dig som tänkt köpa jolle är att den passar ditt användningsområde och är i rätt viktklass. Ska jollen bara användas för övning och lek är fabrikatet mindre viktigt, men lite andra krav på material ställs om det finns planer på att tävling.

Båtförsäkring

En båtförsäkring som ger ett heltäckande skydd för din båt!

Räkna här