Många ställer sig frågan - "Vad är det för trailer jag behöver till min båt och var börjar jag i mitt ledande?". Du kan vara lugn, vi ska hjälpa dig att reda ut begreppen!
Båttrailer, båtsläp, båtvagn, båtkärra eller båtupptagningsvagn?
Initialt ska vi reda ut de olika begreppen som finns för båttrailer, såsom båttrailer, båtvagn, båtsläp och båtupptagningsvagn. Begreppen kan variera mellan olika återförsäljare, så var noggrann i din analys så att du tittar på rätt trailer utifrån dina behov!
Båttrailer
Båttrailer syftar oftast på en större trailer, vanligt kallad 80-trailer, som du kan köra längre sträckor på land.
Båtvagn eller båtupptagningsvagn
Båtvagn eller båtupptagningsvagn brukar vanligtvis vara liktydigt med en enklare trailer som kan köras i max 30 km/h.
Båtsläp eller båtkärra
Båtsläp eller båtkärra kan syfta på både en enklare båtvagn eller en större båttrailer. Var därför noggrann i din analys så att du tittar på rätt trailer.
Egenskaper för trailern
Enklare båtvagnar och hemmabyggen får endast köras i 30 km/h, med varningstriangel (LGF-skylt), vilket naturligtvis sätter skarpa gränser för hur långt du kan transportera båten.
För dig som behöver flytta båten längre sträckor är en "80-trailer" ett måste. En 80-trailer måste vara registrerad och omfattas av samma regler som för en vanlig släpvagn.
Obromsad båttrailer
Att trailern är obromsad behöver i sig inte betyda att du inte får köra den i 80 km/h, men det gäller bara mindre båtar. Släpets totalvikt inte får vara högre än halva bilens tjänstevikt och får maximalt väga 750 kg totalt.
Bromsad båttrailer
För bromsade släp är körkortsreglerna mer tillåtande även för dig som bara har B-kort. Du kan snabbt ta reda på exakt hur mycket du får dra i bilens registreringsbevis. Under rubriken "Vikter" finns all information du behöver i svart på vitt.
Vikt, registrering av trailer och övriga regler
Mer information om vikter, registrering av trailer och övriga regler hittar du under Släpvagn och Båtvagn på Trafikverket hemsida.
Välj rätt trailer till båten
När det gäller båttrailer lönar det sig aldrig att överdriva. En för stor trailer kostar inte bara mer, utan ökar även totalvikten och kan i värsta fall bli för tung med båten på. Det finns heller inga säkerhetsmässiga fördelar med att ha en onödigt stor båttrailer.
Storlek på båten är avgörande för val av båttrailer eller båtvagn
Storleken på din båt är den viktigaste riktlinjen. Utgå från båtens dimensioner i första hand och köp en trailer som varken är för stor eller för liten för båten. Det sparar pengar och hjälper dig att köra lagligt.
Ta även sträckan du skall transportera båten med i beräkningen. Ska du transportera båten en kortare sträcka och på vägar där 30 km/h är en lämplig hastighet kan det räcka med att du köper en båtvagn. Men initialt är det båtens storlek som du ska ha som utgångspunkt vid ditt köp.
Trailer för vattenskoter
För dig som äger en vattenskoter finns det anpassade vattenskotertrailrar. Även vattenskotrar skiljer sig i längd, bredd och vikt, så säkerställ att du tittar på en trailer som är anpassad för just din vattenskoter.
Båttrailerns funktioner
Det är viktigt att båttrailern går att anpassa till din båt. En robust winch måste till exempel finnas på plats. Vaggor och rullar måste gå att justera så att båten håller sig på plats under transport. De flesta moderna modeller är förhållandevis enkla att anpassa, men glöm inte skiftnyckeln hemma.
Båttrailerns däck ska matcha bilens däck
Precis som för andra släpvagnar finns det lagar som reglerar vilka däck du måste ha på båttrailern, vilket kan vara lätt att missa. Sjösättning och upptagning av båt sker sällan mitt i vintern, men om båten av någon anledning ska transporteras på vintervägar måste trailerns däck motsvara bilens. Om bilen har dubbdäck ska även vagnen ha dubbdäck.
Är det odubbade däck på bilen får du däremot använda både dubbdäck och friktionsdäck på släpet.
Rost på båttrailer
Trailrar som tillverkas idag är oftast galvaniserade och har ett bra korrosionsskydd. Dock kan galvaniseringen vara olika tjock mellan olika fabrikat så se upp med fabrikat där de har gjort en "snabbgalvanisering".
Begagnad båttrailer eller båtvagn
Många lockas av att spara pengar genom att köpa en begagnad båttrailer. Det finns dock vissa risker med att köpa en begagnad trailer, vilket kräver att du gör en noggrann undersökning av trailern innan du genomför ett köp.
Följande områden bör du undersöka på trailern:
- Rost - Hur rostig är trailern? Kontrollera om det är rost som kan skrubbas bort eller om det är större partier på ramen och axlar som har rostat sönder.
- Bromsar - Kontrollerna att bromsarna inte är slitna samt testkör trailern för att säkerställa att bromsarna fungerar korrekt.
- El - Kontrollera att alla kablar är hela och att all elektronik, såsom belysning, fungerar korrekt.
- Winch, vaggor och rullar - Kontrollera att dessa detaljer inte är slitna samt att de fungerar korrekt och inte hakar upp sig.
- Trä - Vissa båttrailrar har trädetaljer som är en del av ramen. Säkerställ att dessa inte har drabbats av röta.
- Reservdelar - Undersök att det fortfarande finns reservdelar att köpa till trailern. Är det en äldre trailer är risken att tillverkaren har slutat tillverka trailern samt reservdelar.
Hyra båttrailer eller båtvagn
Ett alternativ till att köpa båttrailer eller båtvagn är att bara hyra en när det är dags att ta upp eller sjösätta. Rent ekonomiskt kan du så hyra trailer eller båtvagnen under ganska många säsonger för mindre pengar än vad en ny båttrailer kostar.
Det finns både för- och nackdelar med att äga respektive hyra båttrailer eller båtvagn. Förutom att det är billigare på kort sikt (och relativt lång sikt) att hyra slipper du allt underhåll av trailern och behöver heller inte bry dig om besiktning. Den stora nackdelen är att du måste lasta av eller på båten vid varje tillfälle, så att hyra är en lösning som passar bäst för småbåtar.
Vanliga fel
Vanliga fel är att man glömmer att kontrollera att båten är ordentligt fastsatt på trailern och att handsken sitter fast på dragkroken. Lampa och flagga för varningsmarkering ska ingå i utrustningen och användas vid behov.
Försäkring för din båttrailer eller båtvagn
Läs mer om vår trailerförsäkring!
Lås till trailer
För att minska riskera för att få din båttrailer stulen är det viktigt att du låser den. Här hittar du information om trailerlås!
Vinterförvaring på båttrailer
Många av våra kunder väljer att förvara sin båt på trailern under vintern. I vår Skepparguide har vi samlat diverse information om vinterförvaring av båt på trailer, exempelvis hur båten ska läggas på trailern och pallning av trailern.