Att köpa båt är ett kärt besvär. Men utbudet är stort, fallgroparna många och det gäller att tänka efter före. Här är några goda råd på vägen!
Man behöver inte vara nybörjare för att gå vilse i båtdjungeln. Utbudet av såväl nya som begagnade båtar är enormt och att hitta en båt som passar kan vara svårt även om man har varit med ett tag.
– Det vanligaste misstaget är att man köper en båttyp som inte riktigt passar ens behov, säger Mattias Nielsen på Ericsson Marine Scandinavia, och fortsätter:
– Man kan till exempel fastna för en båt för att den har vackra linjer, eller att den ser tuff ut. Men så kanske den sticker för djupt för att den ska kunna förtöjas i hemmahamnen.
Behovsanalys
Första steget inför ditt båtköp är att göra en behovsanalys. Men det räcker inte med att den är noggrann. Den måste också vara realistisk och ärlig. Något som kan verka självklart. Men ibland är skillnaden mellan hur man tänker sig använda sin båt och hur man faktiskt använder den stor.
– Det vanligaste exemplet på det är hur kunden ser för sig hur familjen är till sjöss i veckor i sträck i en stor båt med många kojplatser. Men i verkligheten blir det bara någon enstaka övernattning. Då kanske det hade varit bättre att satsa på en mindre båt som är billigare i inköp, drift och underhåll och ta in på skärgårdshotell eller vandrarhem de få nätter som man faktiskt skulle vilja stanna kvar på sjön, säger Mattias Nielsen.
Således, innan du gör köper din båt båt bör du fundera på hur och när du ska använda din båt. Sätt dig tillsammans med familjen och gör en lista kring den båt ni önskar köpa. Bra frågor att ställa er är:
- Vilken budget har du?
- Har du båtplats?
- Vilken tid på året ska du använda båten?
- Är båten till för kortare turer eller för längre turer med övernattning?
- Ska du använda båten under semestern?
- Ska båten användas till vattensport?
- Är båten till för transport?
- Har du specifika behov/krav för båten, exempelvis anpassad för fiske avseende plats och yta?
- Vill du ha en ny eller begagnad motorbåt eller segelbåt?
- Hur ska du förvara båten under vintern?
- Behöver du trailer till båten?
Budget för båt
Inför ditt båtköp bör du också göra en budget för att säkerställa att din nya båt inte blir en ekonomisk belastning för dig. I din budget bör du räkna på följande:
- Pris (båt och motor)
- Finansiering och lån
- Försäkring för båt och eventuell trailer
- Trailer
- Båtplats
- Vinterförvaring
- Sjösättning- och upptagningskostnader
- Service och underhåll
- Övrigt utrustning (tampar, flytvästar, sjökort, rep etc)
Utöver ovannämnda kostnader tillkommer kostnader för bränsle etc.
Ny eller begagnad båt?
Du bör också fundera på om du ska köpa en ny eller begagnad båt. Det är alltid tryggare att köpa nytt, särskilt när det gäller motorer. Båtkonstruktionerna har utvecklats genom åren, så även om en äldre båt kan vara i gott skick får man också ta med faktorer som seglingsegenskaper eller bränsleekonomi i beräkningarna. Garantier och underhållskostnader är andra saker som talar för den nya båten.
Å andra sidan får du får betydligt mer för pengarna när du köper begagnat, men med all sannolikhet blir underhållskostnaderna högre. Har man otur kan båten också vara behäftad med dolda fel som kostar mycket att åtgärda. Handlar det om en stor och dyr båt kan det därför vara värt att anlita en besiktningsman om du inte är expert på båttypen själv.
Läs mer om vad du ska tänka på vid köp av en begagnad motorbåt eller begagnad segelbåt!
Köpa båt av båthandlare
För att minska risken för obehagliga överraskningar, är att köpa sin båt av en seriös handlare. Då får man inte bara båten utan också trygghet av konsumentköplagen och möjlighet att reklamera båten om den skulle visa sig vara bristfällig.
Numera är båthandlarna ofta mycket måna om sina rykten och därför går de i regel också igenom båten noggrant innan den läggs ut till försäljning.
Köpa båt av privatperson
Att köpa en begagnad båt av en privatperson är ofta billigare än att köpa av en båthandlare. Det du dock inte får när du köper av en privatperson är skyddet av konsumentköplagen, vilket du får om du köper av en båthandlare. Du får med andra ord inga garantier eller skyddsnät, så du får väga risken mot besparingen vid ett eventuellt köp.
Köp av en privatperson innebär också att du har större ansvarar inför och vid köptillfället. Du måste således själv undersöka båten innan köpet samt säkerställa att säljaren är seriös. Även om säljaren känns trovärdig är det bra att göra sin hemläxa!
Säkerhet vid köp av begagnad båt
Något annat som är mycket viktigt vid begagnatköp är att förvissa sig om att säljaren har rätt att sälja båten. Att handla i god tro är inte längre ett giltigt skäl, så om det skulle framkomma att båten är stulen kan du som köpare i värsta fall åtalas för häleri!
De flesta båtar är märkta med ett skrovnummer och alla motorer har utan undantag ett instansat motornummer. Du bör därför notera dessa nummer och jämföra dessa med båtar som är efterlysta.
Det är också viktigt att försäkra sig om att säljaren har rätt att sälja båten, d.v.s. att han eller hon står som ägare på båten och att den inte är belånad.
Köpekontrakt för båt
Oavsett om du köper båten av en båthandlare eller privatperson är det viktigt att skriva ett detaljerat köpekontrakt. Det är viktigt att ni specificerar vad som ingår i köpet samt vilka garantier säljaren ger kring funktionalitet etc.
Vid köp av en privatperson är det extra viktigt att ni skriver ett detaljerat köpekontrakt, i och med att köpet endast regleras av köplagen. Om du köper av en båthandlare har du ett extra skydd i konsumentköplagen.
Du kan exempelvis använda Konsumentverkets köpekontrakt mellan privatpersoner vid ett köp.
När på året ska du köpa båt?
Till skillnad från förr är det heller ingen nämnvärd skillnad i pris på den privata marknaden och på båtar som ligger för försäljning hos båthandlare. Konkurrensen är stor och handlarna måste hålla priserna nere för att kunna konkurrera. Däremot kan man fortfarande dra fördelar av att köpa sin båt på hösten istället för under vårens första värmande strålar. Och inte bara för att utbudet är betydligt större på hösten. Utan också för att möjligheten att pruta är betydligt större när säsongen är över.
Olika båttyper
Har du ingen båt eller är intresserad av att köpa en ny båt kan du här läsa om olika båttyper för att få inspiration!
Våra båtförsäkringar
Läs mer om våra båtförsäkringar!
Pris på båtförsäkring
Räkna på vad en försäkring skulle kosta för din båt!