Nu ska vi inte tro att sommaren bjuder på dåligt väder. Men om så ändå skulle ske så kan det vara bra att ha en plan för vad man ska göra när regnet öser ner och det tar emot att kasta loss för nya mål.

Att stirra i en surfplatta och/eller en telefon kan visserligen sluka några timmar när man väntar ut det dåliga vädret. Tomas Wallin som seglar en Sveakryssare från mitten av 70-talet har några tips som är mycket bättre.

– Regniga dagar i ruffen brukar jag passa på att göra allt det där som annars inte blir gjort. Det kan vara att fixa allt det där som man skulle ha gjort innan sjösättningen men som ändå inte hanns med. Det kan vara allt från att tvätta ur kölsvinet och göra en ordentlig motortvätt till att slipa ner och bättra på en repa i träinredningen. Sedan kan man alltid försöka lära sig alla funktioner på sin GPS, sitt ekolod, eller vad man nu har. De flesta kan bara det mest grundläggande. Om ens det.

Han fortsätter:
– Skulle det sedan bli ett aldrig så litet uppehåll i regnandet under dagen så passar jag på att se över rigg, tampar, beslag, roderinfästningar och andra vitala delar ombord. Det handlar om att förebygga haverier och hittar jag fel och brister som inte kan åtgärdas på plats så gör jag en lista på det så att det inte glöms bort.

Anette Simonsson, som semestrar i en Fjord 900 Dolphin fyller på med fler tips:

– På sätt och vis är det befriande kravlöst när det regnar på båtsemestern och man behöver inte känna att man måste hitta på saker hela tiden. Det är okej att bara prata och umgås med familjen och jag tror att man gör det bättre när alla är samlade på ett begränsat utrymme. Ännu bättre är det om man som vi, inte har en massa TV-apparater och datorer med sig på semestern.

Av de personer som Atlantica har pratat med om tips en regnig dag så är det många som håller sig på temat vård och underhåll av båt. Här kommer ytterligare ett:

– Jag brukar städa båten invändigt när det regnar. Sedan kan det vara bra att uppdatera båtens inventarielista och se till att man har koll på alla tillbehör, kvitton, garantier och annat som hör båten till. Och inte minst - se till att den är rätt försäkrad, avslutar Anders Johnsson som är nybliven ägare till en Fjord Terne 28 från 2002.

Båtförsäkring

En båtförsäkring som ger ett heltäckande skydd för din båt!

Räkna här